Een veredelde omslagdoek, rijk aan luxe en van twee mouwen voorzien: de badjas. Hij kleedt gemakkelijk en snel, zit ruim maar comfortabel, voelt zacht en is behaaglijk warm. Op vele momenten is de badjas het meest ideale kledingstuk. Een goede badjas is een zeer comfortabel kledingstuk en leent zich uitstekend om na een drukke werkdag al hangende op de bank heerlijk te relaxen. Badjassen worden vervaardigd van polyester, badstof of een combinatie van polyester en badstof. Polyester is een kunstmatige grondstof, badstof is een weefsel van katoen. Katoen is sterk, duurzaam en neemt een grote hoeveelheid water op. Denk maar aan uw washandjes, handdoeken en douchelakens.

 

Het textiel voor een badjas kan op verschillende manieren worden geweven, maar de meest bekende weefmethode is de Jacquard-methode. Het gewicht wordt aangeven door een hoeveelheid gram katoen per m². Het gewicht geeft geen informatie over de kwaliteit, wel over dikte van het materiaal. De kwaliteit van een badstof badjas wordt bepaald door de kwaliteit en de afkomst van het katoen, de weeftechniek en de finishtechniek.

 

De badjas is er in verschillende soorten en modellen


Er zijn unisex badjassen, herenbadjassen, damesbadjassen en kinderbadjassen. Zij zijn meestal voorzien van een bindceintuur, bindceintuur-lussen en twee insteek- of opzetzakken. Daarbij bestaan badjassen zonder kraag, met kraag of met capuchon.

 

Badjassen zijn tevens verkrijgbaar in verschillende lengtes: korte, middellange, lange en extra lange badjassen:


- Korte badjas komt tot op het bovenbeen.
- Middellange badjas komt tot op de knie.
- Lange badjas komt tot over de knie op de kuit.
- Extra lange badjas komt net boven de voet.

 

De meest voorkomende badjas is de lange badjas die tot op de kuit valt. De keuze voor een dunnere of dikkere, korte of lange badjas is sterk afhankelijk van de functie van de badjas en uw persoonlijke voorkeur.

 

Badjas in kimono model


De kimono badjas is afgeleid van de kimono, een Japans kledingstuk. Een badjas met een kimono-model heeft wijde, iets wat korte mouwen ( soms ¾) waarbij de kraag ontbreekt. Vaak is kimono badjas van glimmende stof gemaakt met veel kleuren en figuren.

 

BeterGoed
Den Hoorn nabij Delft