Winkelwagen subtotaal: € 0,00

Vaatdoek

Vaatdoek


Stel een Aflopende Directie in
per pagina

Stel een Aflopende Directie in
per pagina

Vaatdoek

Of je nu veel of weinig werkzaamheden in het huishouden verricht, je merkt het altijd te laat als je geen vaatdoek voor handen hebt. Deze doekjes, niet te verwarren met een theedoek of handdoek, gebruik je om, bijvoorbeeld na het koken, snel het aanrecht af te nemen. Een vaatdoek wordt vaak verward met een theedoek vanwege zijn naam, maar we bedoelen hiermee het kleine, stevige doekje van textiel. Een theedoek daarentegen gebruik je om de schone doch vochtige vaat mee af te drogen. Een vaatdoek is ook veel kleiner dan een theedoek, en ze verschillen van textuur. Een vaatdoek heeft een grove textuur waar, in korte tijd, veel vocht in opgenomen kan worden.

 

Zuivere zaak

Een aantal jaar geleden werd er vanuit de overheid gewezen op het feit dat de Nederlandse manier van voedselbereiding, hoge gezondheidsrisico’s met zich meebracht. Oorzaak met stip op 1: de vaatdoek in de keuken werd té weinig vervangen door een schoon exemplaar. Uit onderzoek bleek onder andere dat er zo’n 2000 mensen per jaar ziek worden door slechte hygiëne in hun eigen keuken. En dat is volkomen onnodig. Door regelmatig een vaatdoek te vervangen, wordt er al een heleboel ellende bespaard. En met regelmatig bedoelen de experts: het liefst elke dag.

 

Bah, die bacteriën

Wat gebeurt er dan als je die vaatdoek een paar dagen op het aanrecht laat liggen? Allereerst is zo’n vaatdoek altijd vochtig, en in ons klimaat droogt hij ook niet snel op. Met als gevolg dat bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen. En een vaatdoek gebruik je meestal niet alleen om schoon water mee af te nemen, maar ook zeepsop en voedingsresten. Dat is een heerlijk vooruitzichten voor microben die zichzelf graag in bedervende substanties ontwikkelen. Mensen die thuis het meeste aan huishouden doen, weten dit veelal, en vervangen de doekjes dan ook naar behoren. Mensen die wat minder aan huishouden doen, zoals studenten, blijken toch echt in een risicovolle omgeving te wonen. Ter vergelijking; een vaatdoek van een gemiddeld gezin bevat zo’n 3,1 miljoen bacteriën, maar een vaatdoek in een gemiddeld studentenhuis bevat zo’n 7,9 miljard bacteriën. In het geval van het gezin is er nog weinig aan de hand. Ons immuunsysteem kan dat heel goed aan, maar dan luidt het credo wel; vervang de vaatdoek iedere dag. Maar ook; gebruik de vaatdoek alléén voor het aanrecht. Voor andere ruimtes is het huis kan je beter een aparte vaatdoek gebruiken. Dit om kruisbesmetting te voorkomen.

 

Beter Jorzolino bij Betergoed

Een vaatdoek van Jorzolino wordt gemaakt van 100% katoen. Dankzij de stevige eigenschap van deze stof, gaat de vaatdoek jarenlang mee. Dat maakt een vaatdoek van Jorzolino een verstandige investering. Jorzolino heeft daarnaast verschillende kleuren in het assortiment. Niet alleen kan je daarmee de kleur van vaatdoek afstemmen op de kleurschakering van je keuken, maar is het daarmee ook handig om te bepalen hoelang de vaatdoek al in gebruik is. Een andere kleur voor iedere dag helpt het je te onthouden. In vergelijking met andere aanbieders zijn de vaatdoekjes van Jorzolino bij Betergoed.nl erg voordelig. Dat maakt het makkelijker om voor elke dag van de week een schone vaatdoek paraat te hebben.

 

Katoen moet je doen

Misschien twijfel je aan de manier waarop je je aanrecht schoonmaakt. Je doet het tenslotte minimaal één keer per dag, en als je het dan toch zo vaak doet, kun je het maar beter meteen goed doen. Alternatieven voor een katoenen vaatdoek kunnen gezocht worden in de hoek van de microvezels of de wegwerpdoekjes. Als deze opties met elkaar vergelijkt, blijkt een klassieke katoenen vaatdoek toch de betere keuze.

  • Microvezel heeft een speciale structuur en is erg licht. Door deze structuur wordt stof en vuil heel snel opgenomen. Er worden nogal wat eisen gesteld aan het gebruik van een microvezel vaatdoek. Zo kan je een microvezel vaatdoek niet wassen met wasverzachter, want dan verliest het zijn werking. Een praktisch persoon die voor de ‘hete was’, zoals ook baddoeken, handdoeken en beddengoed, wasverzachter gebruikt, zou dan een vaatdoek apart moeten wassen. Ook is de duurzaamheid van de microvezel vaatdoek twijfelachtig. Zelfs de duurdere vaatdoek van microvezel doeken verliest, in vergelijking met de katoenen vaatdoek, snel hun stevigheid en vertonen dan gaten. Tot slot neemt een microvezel vaatdoek minder goed vettig vuil en kalkresten op dan een katoenen vaatdoek.
  • Een kant en klaar wegwerpdoekje of een stukje keukenrol is dan wel super hygiënisch, het zorgt voor een enorme toename op de afvalberg. Daarnaast heb je al snel enorme hoeveelheden doekjes of keukenrol nodig om het schoonmaakwerk bij te benen. Je zit in de praktijk snel zonder, terwijl je een vaatdoek altijd in huis hebt. De kosten voor wegwerpdoekjes of keukenrol zijn dan ook veel hoger dan een herbruikbaar katoenen vaatdoek.

 

Een paar tips

Wat een vaatdoek betreft, zijn er een paar tips die het dagelijks reilen en zeilen in de keuken wat kunnen verbeteren.

  • Spoel de vaatdoek na gebruik goed uit en hang of leg het zodanig dat het enigszins kan luchten
  • Gebruik, zoals genoemd, iedere dag een schone vaatdoek
  • Was een katoenen vaatdoek op minstens 60 graden, katoen kan goed tegen hoge temperaturen en bacteriën worden vanaf deze temperatuur gedood
  • Om tussendoor te zorgen voor extra hygiëne, kan een katoenen vaatdoek 1 minuut in de magnetron worden verhit om eveneens bacteriën te doden

 

Koninklijke kwaliteit

Het merk Jorzolino heeft een exotisch klinkende naam, maar heeft een typisch Nederlandse oorsprong in de textielprovincie Overijssel. In Haaksbergen, Twente, vond Dirk Jordaan het in 1781 een goed idee om de linnenhandel van zijn vader uit te breiden met een textielfabriek. Het merk D. Jordaan & Zonen N.V. kreeg het predicaat ‘Koninklijk’ in 1956. Door een fusie in 1960 met het bedrijf Ter Weeme ontstond de merknaam Jorzolino, ongetwijfeld een samentrekking van de oprichters van het succesvolle bedrijf. Hoewel het merk heden ten dage wordt vertegenwoordigd door JMA Benelux in Deventer, heeft deze overname geen afbreuk gedaan aan de kwaliteit van het textiel of de signatuur vaatdoek. Jorzolino staat voor oer-Hollandse degelijkheid, daarmee heb je gegarandeerd een vaatdoek van koninklijke kwaliteit.

Vaatdoek weetjes

 Wist u dat een vaatdoek na één dag gebruik 4 miljard bacteriën kan bevatten? (Dit is meer dan op een bril van een openbare toilet)
- Dat elke 15 tot 30 minuten de bacteriën zich verdubbelen?
- Dat als een vaatdoek gaat stinken hij meestal pas wordt vervangen?
- Dat mensen met een hoge opleiding vaak een vaatdoek langer dan een maand gebruiken?
- Dat chloor niet effectief genoeg is om de bacteriën te doden?